go_away

Author Topic: [SOLVED] Xbee question series 2 setup  (Read 5234 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline madsci1016Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 1,450
  • Helpful? 43
[SOLVED] Xbee question series 2 setup
« on: January 23, 2010, 09:14:22 AM »
Alright guys, I'm asking out of frustration:

Xbee's of the same frequency and series should 'talk to each other' right away with default settings, right?

I have been googling forever and can't get a straight answer, or a understandable setup guide.

I have had 900 Pro's, and they work together but not well indoors or at high speeds. I bough series 2.5 pro 2.4Ghz and they don't talk to each other at all, and i have reset both to defaults.

I almost miss my FreeWave's at work now.
« Last Edit: January 23, 2010, 11:30:02 AM by madsci1016 »

Offline madsci1016Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 1,450
  • Helpful? 43
Re: [SOLVED] Xbee question series 2 setup
« Reply #1 on: January 23, 2010, 11:31:22 AM »
So i figured it at,

Apparently, the series 2.5 pro's are more advanced to the point the require configuration to setup.

This is the most helpful Xbee Series 2/2.5 setup guide i have found:

http://www.humboldt.edu/~cm19/XBee%20setup.pdf

Offline waltr

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,930
  • Helpful? 98
Re: [SOLVED] Xbee question series 2 setup
« Reply #2 on: January 23, 2010, 01:22:57 PM »
Great that you found those instructions (I saved the link myself).
I was trying to write you a response as you did figure out that these XBees that not so straight forward and do need some set-up. Its just not easy the give a short response.
Digi's marketing hype of out-of-the-box ready is one of my peeves. As they always need some parameters set-up and their documents not not easy to digest.


Offline madsci1016Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 1,450
  • Helpful? 43
Re: [SOLVED] Xbee question series 2 setup
« Reply #3 on: January 23, 2010, 02:05:09 PM »
It's odd that the 900 Pro's i have did work out of the box, but not the series 2.5.

The only thing the pdf i found isn't clear on(doesn't say it at all) is that you also need to add the end-point modules address to the coordinator default destination to complete the 2way link. I'm debating taking the pdf and re-writing it more for people just interested in a 'wireless serial' cable more then any of the fancy networking.

Digi's manual for these things is so over complicated.

Offline Ro-Bot-X

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 1,431
  • Helpful? 25
  • Store: RoBotXDesigns.ca
Re: [SOLVED] Xbee question series 2 setup
« Reply #4 on: January 23, 2010, 06:46:29 PM »
So, what's next, downloading code through Xbees?
Check out the uBotino robot controller!

Offline madsci1016Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 1,450
  • Helpful? 43
Re: [SOLVED] Xbee question series 2 setup
« Reply #5 on: January 24, 2010, 09:55:52 AM »
LOL, it's already been done. There's a tutorial for doing it somewhere on sparkfun's site.

Offline madsci1016Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 1,450
  • Helpful? 43
Re: [SOLVED] Xbee question series 2 setup
« Reply #6 on: July 26, 2010, 07:35:10 PM »
So, while trying to help someones else on this same problem, i found the pdf i linked is no longer there.

These instructions look like a good replacement.

Posted for anyone that finds their way to this thread for the same problem.

Offline madsci1016Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 1,450
  • Helpful? 43
Re: [SOLVED] Xbee question series 2 setup
« Reply #7 on: November 04, 2010, 07:34:09 PM »
Actually, found the original pdf again for those in need:

http://www.penguincity.org/poe-tank/XBee%20setup.pdf

Note like I said before:
Quote
The only thing the pdf i found isn't clear on(doesn't say it at all) is that you also need to add the end-point modules address to the coordinator default destination to complete the 2way link.

 


Get Your Ad Here