go_away

Author Topic: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii  (Read 1232 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline overdrv373Topic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 8
  • Helpful? 0
Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« on: April 20, 2011, 03:07:35 AM »
Hello I bought Axon ii MCU and I'm running on Windows 7 64-bit and using AVR Studio 4.  My problem is everytime I remove the programmer and reset the power my program disappear from the memory that I programmed in Axon ii and as soon as I plug the Avrisp mk ii the program will work again.  Any ideas of what's wrong with it I tired searching for an answer here but no luck. 

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,666
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #1 on: April 20, 2011, 07:52:00 AM »
Does the program work as long as it is plugged in?

What if you remove the programmer, then plug it back in? Does it work again?

Offline overdrv373Topic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 8
  • Helpful? 0
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #2 on: April 20, 2011, 08:29:42 AM »
Thanks for the reply.  As long as the programmer is plugged in, it is working and removing it still works.  The only time that the program will not work is after turning off then turning back on the battery without the programmer.

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,666
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #3 on: April 20, 2011, 08:43:08 AM »
TThe only time that the program will not work is after turning off then turning back on the battery without the programmer.
Turn it off and back on without the programmer, then plug the programmer in. Does it still work?

It sounds like your Axon is stuck in reset mode when the programmer isn't plugged in due to external hardware you are using. Put a 1uF capacitor tied between the RESET and GROUND pins - in theory that should fix it. Also, what brownout fuse voltage is it using (click on the fuses tab in AVR Studio)?

You can solder the ceramic cap underneath your Axon, on the ISP 6 pin connector. They are the two pins furthest from the white triangle, and one should measure as ground with your multimeter.

     /\
1 2 3
4 5 6

1 is the reset pin, 4 is the ground pin.

Offline overdrv373Topic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 8
  • Helpful? 0
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #4 on: April 20, 2011, 11:47:15 AM »
I did put the cap between the reset and the ground connection and still nothing happen.  My brownout detection is 4.3V.

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,666
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #5 on: April 20, 2011, 03:03:25 PM »
The only time that the program will not work is after turning off then turning back on the battery without the programmer.
Turn it off and back on without the programmer, then plug the programmer in. Does it still work?


What other devices do you have hooked up to your Axon?

Offline BANE

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 639
  • Helpful? 4
  • E=roboticsC^2
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #6 on: April 20, 2011, 07:46:03 PM »
what programmer are you using?  I have a 64bit too but i use "avrisp" when flashing not  "avrisp mk ii"
Not sure if that will make a difference though 

Offline overdrv373Topic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 8
  • Helpful? 0
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #7 on: April 21, 2011, 12:27:33 AM »

Turn it off and back on without the programmer, then plug the programmer in. Does it still work?

What other devices do you have hooked up to your Axon?
The program works that way but it just a little bit of a pain to plug and unplug the programmer.  I have 2 servo and 2 ping distance sensor.

I built a simple LED flasher from ATMEGA328P with no problem. I unplug the programmer and  reset the power and the program still works.  So I know that the programmer is not the problem.
« Last Edit: April 21, 2011, 12:35:07 AM by overdrv373 »

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,666
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #8 on: April 21, 2011, 09:04:39 AM »
What is your power source (ie battery type, voltage, mAh, and is it fully charged)?

Is USB plugged in?

Offline overdrv373Topic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 8
  • Helpful? 0
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #9 on: April 21, 2011, 09:32:40 AM »
Battery 6.0V 3300mah reading 6.3V on multimeter and yes USB is plugged in.

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,666
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #10 on: April 22, 2011, 05:52:01 PM »
This seems very odd . . .

Does it work with both the USB cable and programmer unplugged?

Does it work if you unplug the Pings and/or servos?

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,666
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Problem with my Axon ii after flashing with avrisp mk ii
« Reply #11 on: April 23, 2011, 06:07:29 PM »
I had two more thoughts . . .

1) Try an even simpler program, like simply flashing the LED, and remove all external hardware. Does the problem still occur?

2) Remove the capacitor, then measure the resistance between those two pins for me (the reset and ground line). It should be about 300kohm.

 


Get Your Ad Here