go_away

Author Topic: Send out specific frequency from AT Mega 8  (Read 2628 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline HDL_CinC_DragonTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,261
  • Helpful? 5
Send out specific frequency from AT Mega 8
« on: July 30, 2007, 07:23:36 AM »
Is there a way that I can program my AT Mega 8 to output a specific frequency, lets say 6kHz(6000Hz) just for an example, to any one of the B, C, D pins?
United States Marine Corps
Infantry
Returns to society: 2014JAN11

Offline hazzer123

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 460
  • Helpful? 3
Re: Send out specific frequency from AT Mega 8
« Reply #1 on: July 30, 2007, 08:45:57 AM »
Maybe you could use one of the timers to interrupt every 1/6000th of a second. This would let you get on with other things at the same time. Maybe there are other ways you could do it using hardware, but i don't know much about ATMega chips.
Imperial College Robotics Society
www.icrobotics.co.uk

Offline Robotboy86

  • Robot Overlord
  • ****
  • Posts: 139
  • Helpful? 0
Re: Send out specific frequency from AT Mega 8
« Reply #2 on: July 31, 2007, 05:25:50 PM »
Does it have a sound command?  Those are usually good for sending out a frequency.  Or you could get a voltage -> frequency ic..

Offline HDL_CinC_DragonTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,261
  • Helpful? 5
Re: Send out specific frequency from AT Mega 8
« Reply #3 on: July 31, 2007, 07:41:29 PM »
I want to be able to hook up a piezo disc to the pin and have it play at what ever frequency is running out of that pin.
United States Marine Corps
Infantry
Returns to society: 2014JAN11

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,653
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Send out specific frequency from AT Mega 8
« Reply #4 on: August 02, 2007, 11:58:46 AM »
Since you dont care about any particular frequency, use the exact same code that I use for servos on my $50 Robot. Then just change the frequency until you hear a sound.

If you want a perfect frequency, hook up the output pin to an oscope.

Offline HDL_CinC_DragonTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,261
  • Helpful? 5
Re: Send out specific frequency from AT Mega 8
« Reply #5 on: August 02, 2007, 01:38:25 PM »
Well since I dont have an OScope and theyre expensive that option is out lol but I can get hold of one for a bit when the school year starts up again (:'()

Right now I cant experiment with anything like that at the moment because I need to buy a battery charger so I can use my battery again since the USB cable doesnt put out nearly enough amperage (about .4A)

Thanks for your help Admin
United States Marine Corps
Infantry
Returns to society: 2014JAN11

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,653
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Send out specific frequency from AT Mega 8
« Reply #6 on: August 02, 2007, 03:42:31 PM »
Cant find any power supplies around to charge your batteries?

Offline HDL_CinC_DragonTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,261
  • Helpful? 5
Re: Send out specific frequency from AT Mega 8
« Reply #7 on: August 02, 2007, 05:45:01 PM »
Well I could probably make one... But I think it would be best if I just bought a smart one so I dont risk killing my battery...
United States Marine Corps
Infantry
Returns to society: 2014JAN11

 


Get Your Ad Here

data_list