go_away

Author Topic: Modded servo with position feed-back  (Read 2106 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline JAy1stTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 30
  • Helpful? 0
Modded servo with position feed-back
« on: April 23, 2008, 03:03:32 AM »
Hi all,

Has anyone ever heard of modding a servo to get position feed-back ?

I mean, when you tell it to go in a certain position, you have no way of know it's really where you want it, right ?

So what about connecting a wire to the center pin of the pot (inside the servo to make a Voltage divider) and read it's analog value do know the real position?

Will it mess up with the electronics driving it or not ?

Ideas are welcome !

Offline paulstreats

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,381
  • Helpful? 21
Re: Modded servo with position feed-back
« Reply #1 on: April 23, 2008, 04:11:01 AM »
google "open servo". Open servo is a project which does just this and more with servos.

You can try wiring straight to the pot, but do it in such a way as to be able to remove it easily because you may cause too much noise on the wire which will give the servo circuit false readings (try a low power small signal diode stright on the poit and a wire from that)

Offline airman00

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 3,653
  • Helpful? 21
  • narobo.com
Re: Modded servo with position feed-back
« Reply #2 on: April 23, 2008, 09:30:12 AM »
So what about connecting a wire to the center pin of the pot (inside the servo to make a Voltage divider) and read it's analog value do know the real position?

Will it mess up with the electronics driving it or not ?

sure that will work , I think I've seen people do that before
Check out the Roboduino, Arduino-compatible board!


Link: http://curiousinventor.com/kits/roboduino

www.Narobo.com

Offline JAy1stTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 30
  • Helpful? 0
Re: Modded servo with position feed-back
« Reply #3 on: April 23, 2008, 09:42:18 AM »
I've seen open servo before, it's great and too expensive for a basic type of guy like me  ;D


Quote
sure that will work , I think I've seen people do that before

Have any references ?

Offline airman00

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 3,653
  • Helpful? 21
  • narobo.com
Check out the Roboduino, Arduino-compatible board!


Link: http://curiousinventor.com/kits/roboduino

www.Narobo.com

Offline JAy1stTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 30
  • Helpful? 0
Re: Modded servo with position feed-back
« Reply #5 on: April 23, 2008, 12:14:50 PM »
Not really the same.

That servo is fitted by standard with 4 wires....but gives a hint on what can be done..

Tnx for the link....

Offline airman00

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 3,653
  • Helpful? 21
  • narobo.com
Re: Modded servo with position feed-back
« Reply #6 on: April 23, 2008, 12:27:29 PM »
well it will work for all servos , that was just an example

logically, it should work without disturbing anything
Check out the Roboduino, Arduino-compatible board!


Link: http://curiousinventor.com/kits/roboduino

www.Narobo.com

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,666
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: Modded servo with position feed-back
« Reply #7 on: April 26, 2008, 06:50:45 PM »
I've seen it done too, just use an ADC on the pot value.

 


Get Your Ad Here

data_list