go_away

Author Topic: is there any DC motor controlling chip  (Read 1745 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline horo333Topic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 39
  • Helpful? 0
is there any DC motor controlling chip
« on: March 04, 2009, 08:17:40 AM »
i just want to ask if if there any DC motor controlling chip?
like robots, not u

Offline Trumpkin

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,177
  • Helpful? 5
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #1 on: March 04, 2009, 09:20:25 AM »
You mean like the L293d and L298?
Robots are awesome!

Offline chelmi

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 496
  • Helpful? 15
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #2 on: March 04, 2009, 09:28:40 AM »


And give us more details... like the spec of your motor...

Offline superchiku

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 953
  • Helpful? 5
  • cooll
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #3 on: March 04, 2009, 12:31:46 PM »
l293d can handle upto 600 ma current for each motor...l298 can handle 2 A...u choice depends on the type of motor u use...
JAYDEEP ...

IT AND ROBOTICS ENGINEER

"IN THE END IT DOESNT EVEN MATTER"

Offline Webbot

  • Expert Roboticist
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 2,150
  • Helpful? 110
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #4 on: March 04, 2009, 08:53:32 PM »
Checkout  my tutorial at http://www.societyofrobots.com/member_tutorials/node/159

As you will see L293 is now 'out-of-date' - tutorial gives replacement that is cheaper, pin compatible, and can supply more current.

L293 is dead!!!!!!! Please check the replacement datasheet - you will never suggest L293 again


Tutorial also gives L298 driver
Webbot Home: http://webbot.org.uk/
WebbotLib online docs: http://webbot.org.uk/WebbotLibDocs
If your in the neighbourhood: http://www.hovinghamspa.co.uk

Offline Razor Concepts

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,856
  • Helpful? 53
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #5 on: March 04, 2009, 08:57:44 PM »
Webbot's tutorial mentions the  SN754410 motor driver, the new one that replaces the 293. I have one and it works great and is easy to use.

Offline superchiku

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 953
  • Helpful? 5
  • cooll
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #6 on: March 04, 2009, 09:12:49 PM »
i still use the l293d :D
JAYDEEP ...

IT AND ROBOTICS ENGINEER

"IN THE END IT DOESNT EVEN MATTER"

Offline TrickyNekro

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 1,207
  • Helpful? 15
  • 1.6L Peugeot 307 tuner
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #7 on: March 04, 2009, 09:16:22 PM »
i still use the l293d :D

who doesn't????

I only now learned that it was halted from production.... Although I knew about the replacement.... :P
For whom the interrupts toll...


P.S. I've been inactive for almost a year... Don't give promises but I'll try to complete my tutorials. I'll let you know when..

Cheers!

Offline superchiku

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 953
  • Helpful? 5
  • cooll
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #8 on: March 04, 2009, 09:21:15 PM »
the config of the SLN is same as the l293d then how come l293d is outdated...
JAYDEEP ...

IT AND ROBOTICS ENGINEER

"IN THE END IT DOESNT EVEN MATTER"

Offline Webbot

  • Expert Roboticist
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 2,150
  • Helpful? 110
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #9 on: March 04, 2009, 10:17:53 PM »
Hey I've nothing against the L293(D). Great chip - they just dont make it anymore!

but now they've stopped making it ,and the replacement is pin compatible, cheaper  and provides higher current then hey why not use the SN754410  instead?
Webbot Home: http://webbot.org.uk/
WebbotLib online docs: http://webbot.org.uk/WebbotLibDocs
If your in the neighbourhood: http://www.hovinghamspa.co.uk

Offline superchiku

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 953
  • Helpful? 5
  • cooll
Re: is there any DC motor controlling chip
« Reply #10 on: March 04, 2009, 10:22:27 PM »
cool then....can use the l298 instead but its quite costly for a chip...
JAYDEEP ...

IT AND ROBOTICS ENGINEER

"IN THE END IT DOESNT EVEN MATTER"

 


Get Your Ad Here

data_list