go_away

Author Topic: BlueSMIRF receives but doesn't transmit  (Read 2473 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline airman00Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 3,653
  • Helpful? 21
  • narobo.com
BlueSMIRF receives but doesn't transmit
« on: June 17, 2009, 12:50:44 PM »
Hi,
I'm using the BlueSMIRF Gold Bluetooth module but it seems like its only receiving data but not transmitting data. I've tried running it at 38400 baud and 115200 baud but transmitting doesnt work. Also tried running it at 3.3V and 5V but still transmitting doesnt work.
For my receiving test I transmitted the character 'a' from my Mac's bluetooth and my Axon received the 'a' - success for receiving data from laptop.

However when I try to send data out the BlueSMIRF so my Mac can receive data, I don't receive any data. Keep in mind that the bluetooth status light shows that it is in fact connected and my Mac also shows the BlueSMIRF as connected.  I've also tried jumpering together the two Flow Control pins - CTS and RTS - but still transmit doesnt work
Whats even stranger is that if I send the BlueSMIRF the '$$$' command , or the wireless setup command, from my Mac's bluetooth, it responds and the Mac receives bluetooth settings information from the BlueSMIRF. So I can set any settings I want on the BlueSMIRF and I get all the 'AOK' confirmation messages that the BlueSMIRF transmits.

I'm using Zterm on Mac as my serial terminal software and I double checked that all the settings are correct. I also checked and my wiring is good.

Any ideas on what to try?
Check out the Roboduino, Arduino-compatible board!


Link: http://curiousinventor.com/kits/roboduino

www.Narobo.com

Offline sonictj

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 416
  • Helpful? 11
Re: BlueSMIRF receives but doesn't transmit
« Reply #1 on: June 17, 2009, 02:05:27 PM »
did you confirm everything is ok with plain usb communication?

Offline pomprocker

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,430
  • Helpful? 16
  • Sorry miss, I was giving myself an oil-job.
Re: BlueSMIRF receives but doesn't transmit
« Reply #2 on: June 17, 2009, 05:34:30 PM »
You should see something coming across at the device level.

Try opening up terminal.app and doing something like this while the BlueSMiRF is transmitting packets:

Code: [Select]
tail -f /dev/tty.Bluetooth
(or whatever port it is using)

Offline airman00Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 3,653
  • Helpful? 21
  • narobo.com
Re: BlueSMIRF receives but doesn't transmit
« Reply #3 on: June 18, 2009, 08:24:04 AM »
did you confirm everything is ok with plain usb communication?
yes
Try opening up terminal.app and doing something like this while the BlueSMiRF is transmitting packets:
Code: [Select]
tail -f /dev/tty.Bluetooth
I did that and I get nothing

Any ideas guys?

I'm sending out the data from the Axon with uart0SendByte() by the way. I verified that I receive the signal from my TTL to USB connector. Does the signal to the bluetooth have to be through a different macro?
« Last Edit: June 18, 2009, 08:38:39 AM by airman00 »
Check out the Roboduino, Arduino-compatible board!


Link: http://curiousinventor.com/kits/roboduino

www.Narobo.com

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,658
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: BlueSMIRF receives but doesn't transmit
« Reply #4 on: June 18, 2009, 02:23:53 PM »
Do a loopback test: short the Rx and Tx of the BlueSMiRF and see if you can transmit to yourself.

Offline airman00Topic starter

  • Contest Winner
  • Supreme Robot
  • ****
  • Posts: 3,653
  • Helpful? 21
  • narobo.com
Re: BlueSMIRF receives but doesn't transmit
« Reply #5 on: June 18, 2009, 05:12:49 PM »
Do a loopback test: short the Rx and Tx of the BlueSMiRF and see if you can transmit to yourself.
Nope doesn't work

Guess my BlueSMIRF is out and down for the count.  Any other ideas?
Check out the Roboduino, Arduino-compatible board!


Link: http://curiousinventor.com/kits/roboduino

www.Narobo.com

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,658
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: BlueSMIRF receives but doesn't transmit
« Reply #6 on: June 18, 2009, 08:43:53 PM »
Try another UART device like a CP2102 and do a loop test with it (just to make sure your return line everywhere else is fine).

 


Get Your Ad Here