Author Topic: How many Volt is needed?  (Read 4930 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
How many Volt is needed?
« on: April 07, 2007, 09:01:57 AM »
Im making a 2 wheeled robot. I haven't started yet but im thinking of a small 2 wheeled robot, not heavy at all. Im just wondering: Should i buy two 6 V motors or two of this options: 1,5 V, 3 V, 4,5 V or as said 6 V??
How to build a biped bot:

Offline Hal9000

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 338
  • Helpful? 0
Re: How many Volt is needed?
« Reply #1 on: April 07, 2007, 11:33:47 AM »
I think 3v is what a lot of people use for smaller robots.

Thing is, since most other circuitry uses 5v, then this makes sense to use a 3v motor because you are stressing it a bit, yeah, but it's light.

Normally you would want to be getting one of these with a gearbox on, because they spin quite fast usually

Like this: http://www.pololu.com/products/tamiya/0061/


"The truth is, you can't hide from the truth, cos the truth is all there is" - Handsome Boy Modeling School

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #2 on: April 08, 2007, 04:07:35 AM »
Yeah but on those u need 4 wires connected to them!:(
How to build a biped bot:

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #3 on: April 08, 2007, 05:55:44 AM »
I prefer 2 for turning and 2 for drifting
How to build a biped bot:

Offline Hal9000

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 338
  • Helpful? 0
Re: How many Volt is needed?
« Reply #4 on: April 08, 2007, 08:20:37 AM »
Normally each motor needs two connections.
"The truth is, you can't hide from the truth, cos the truth is all there is" - Handsome Boy Modeling School

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #5 on: April 08, 2007, 09:43:25 AM »
I know but a servo needs 3
How to build a biped bot:

Offline ed1380

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,478
  • Helpful? 3
Re: How many Volt is needed?
« Reply #6 on: April 08, 2007, 10:21:26 AM »
The reason a servo has three is because it has a small circuit board in there, and needs the third wire to know how far to turn
Problems making the $50 robot circuit board?
click here. http://www.societyofrobots.com/robotforum/index.php?topic=3292.msg25198#msg25198

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #7 on: April 13, 2007, 12:32:11 PM »
Im thinking of ordering one of those..:D
How to build a biped bot:

Offline Hal9000

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 338
  • Helpful? 0
Re: How many Volt is needed?
« Reply #8 on: April 13, 2007, 03:41:19 PM »
Yeah, if you follow the $50 robot tutorial, that should be easier.
« Last Edit: April 13, 2007, 03:56:51 PM by Hal9000 »
"The truth is, you can't hide from the truth, cos the truth is all there is" - Handsome Boy Modeling School

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #9 on: April 15, 2007, 06:59:32 AM »
I got no eletric circuit knowlodge what's so ever. All i want is either a kit with a manuel on how to put ure own circuit card together or to learn where to wire the wires on a finish made circuit card so i know how to do it and can then buy a finish circuit card and use the knowledge i learned in the kit. Im googleing and googleing but i cant find anything :'( I dont care if i can learn how to put the wires on a circuit card stashed with all the pieces needed or to buy a empty circuit card and put on all the things needed for a cicruit card...PLEASE i need links..! If u dont understand what im saying then say what u dont understand. I'll be happy to explain u!
How to build a biped bot:

Offline Hal9000

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 338
  • Helpful? 0
Re: How many Volt is needed?
« Reply #10 on: April 15, 2007, 07:46:57 AM »
Well, if you're not understanding the robot builder's bonanza, i can't really think of much you could really buy.

Like, what's the point of puttint together a robot if you don't know how it works? My dad got me one ages ago...........I put it together. Great. I was as bored as a doorknob.

Sotu, you are at the most interesting stage of robot bulding

I would be suprised if robots like this http://www.pololu.com/products/robots.html aren't exactly what you are looking for. But, as I say again, what's the point?
"The truth is, you can't hide from the truth, cos the truth is all there is" - Handsome Boy Modeling School

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #11 on: April 15, 2007, 08:08:12 AM »
I have been visiting the link u gave me before u posted it. And have decided to buy one of those kits. But what u dont learn is how to put the car together. But i will learn how to wire up the wires and where to wire them so i will be able to make a much better robot after this!
How to build a biped bot:

Offline Hal9000

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 338
  • Helpful? 0
Re: How many Volt is needed?
« Reply #12 on: April 15, 2007, 08:10:03 AM »
Yeah, they will have instructions. Good luck.
"The truth is, you can't hide from the truth, cos the truth is all there is" - Handsome Boy Modeling School

Offline ed1380

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,478
  • Helpful? 3
Re: How many Volt is needed?
« Reply #13 on: April 15, 2007, 11:16:34 AM »
Don't cut and paste your questions to all threads, like this.
see it's anoying.
use google.
Problems making the $50 robot circuit board?
click here. http://www.societyofrobots.com/robotforum/index.php?topic=3292.msg25198#msg25198

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #14 on: April 15, 2007, 01:36:33 PM »
sry
How to build a biped bot:

Offline Admin

  • Administrator
  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 11,663
  • Helpful? 169
    • Society of Robots
Re: How many Volt is needed?
« Reply #15 on: April 16, 2007, 11:00:32 AM »
try searching for 'microcontroller' both in this forum and on google.
tons can be found here, too:
http://www.societyofrobots.com/robot_parts_list_microcontrollers.shtml

ive never heard of 'circuit card' . . .

as for choosing a motor, dont choose on voltage unless you have battery limitations. instead, choose a motor based on torque and rpm.

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #16 on: April 16, 2007, 01:55:47 PM »

ive never heard of 'circuit card' . . .



Circuit card (That's what im calling it):
How to build a biped bot:

Offline ed1380

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 1,478
  • Helpful? 3
Re: How many Volt is needed?
« Reply #17 on: April 16, 2007, 02:11:45 PM »
I think he means pcb board
Problems making the $50 robot circuit board?
click here. http://www.societyofrobots.com/robotforum/index.php?topic=3292.msg25198#msg25198

Offline sotuTopic starter

  • Supreme Robot
  • *****
  • Posts: 350
  • Helpful? 0
  • ´BB - Eye Biped Bot
Re: How many Volt is needed?
« Reply #18 on: April 17, 2007, 07:50:51 AM »
Ok im just used to call it circuit card because its directly transmitted from norwegian!
How to build a biped bot:

 


Get Your Ad Here